Peuters drinken vooral zoete drankjes en vrijwel geen water, terwijl ouders, verzorgers en professionals in de kinderopvang wel aangeven het drinken van water belangrijk te vinden. Daarom wil Paul Rosenmöller van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) realiseren dat alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen binnen een half jaar volledig overstappen op water in plaats van zoete dranken.

Peuters drinken dagelijks 2,3 glas zoete drank, tegenover 1,1 glas water. Dat blijkt uit een landelijke steekproef naar het drinkgedrag onder kinderen tussen de nul en vier jaar, in opdracht van JOGG en uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Siroop en diksap zijn de meest gedronken zoete dranken.

JOGG-gemeenten
Van de ouders en professionals vindt tachtig procent het belangrijk dat kinderen tussen de nul en vier jaar wennen aan het drinken van water. Rosenmöller: ‘JOGG heeft de ambitie om samen met de JOGG-gemeenten – nu dertig in Nederland – binnen nu en een half jaar de kinderdagverblijven volledig te laten overstappen op het aanbieden van water in plaats van zoete dranken.’

Suikerklontjes
Er is geen sprake van onwil, maar van onwetendheid bij ouders en verzorgers, blijkt uit de steekproef. Bijna twee derde van de ouders en professionals in de kinderopvang zegt zich ervan bewust te zijn dat er meer dan vijf suikerklontjes in een glas frisdrank zitten. Maar slechts een kwart van de ondervraagden weet dat een glas vruchtensap dezelfde hoeveelheid suiker bevat. Een minderheid van de ouders (veertig procent) denkt dat peuters water lekker vinden. En van de professionals denkt achttien procent dat.

Water
‘Jong geleerd, is oud gedaan’, zegt Paul Rosenmöller, ambassadeur van JOGG. ‘Het is belangrijk dat jonge kinderen leren water drinken. Water is overal beschikbaar in Nederland, een goede dorstlesser en bevat geen calorieën. Dat zoete dranken dikmakers zijn, is recent nog aangetoond. Kinderen die anderhalf jaar lang limonade met kunstmatige zoetstof drinken in plaats van suiker, blijken na anderhalf jaar een kilo minder in gewicht te zijn toegenomen dan degenen die limonade met suiker krijgen.’

Impuls doet mee
Op de voorscholen Einstein en Fiep Westendorp besteden we al langer aandacht aan dit onderwerp. Het is de bedoeling dat we in samenwerking met JOGG met heel Impuls gaan meedoen.