Op vrijdag 28 juni was het ModderDag. Een internationale dag waarop kinderen (en hun ouders) lekker vies mochten worden. Door te spelen met modder gebruiken kinderen al hun zintuigen. Zo ontstaat er spelenderwijs een verbinding tussen kinderen en hun natuurlijke omgeving. Dit past precies bij de pedagogische manier waarmee Impuls kinderen wil laten opgroeien.

Dus onze kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en voorscholen deden graag mee. Want spelen met water en zand (aarde) geeft enorm veel plezier. Baby’s voelen het met hun handen en voeten. Peuters bakken een taartje of maken heksensoep. Grotere kinderen kunnen er hele kunstwerken mee maken. Kortom; kinderen kunnen hun energie, creativiteit en inlevingsvermogen helemaal kwijt op ModderDag.

Leerzaam en leuk
Kinderen leren er ook nog iets van. Want aarde staat aan de basis van alles wat leeft en water is voor het leven op aarde van essentieel belang. Als je water en aarde mengt, wordt het modder. En dan wordt het leuk. Je kunt er van alles mee doen en het maakt niet uit of je vies wordt.

Het hele land doet mee
Niet alleen Impuls is enthousiast over deze dag. Ruim 1.200 organisaties in Nederland hadden zich aangemeld. Naar schatting deden meer dan 50.000 kinderen mee.

Het begon in Nepal
Het idee voor ModderDag (Mud Day) ontstond in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te realiseren. Daarna volgden Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dit jaar haalde Veldwerk Nederland ModderDag naar Nederland.