Kinderdagverblijf De Groeituin, heet niet voor niets zo. Het is een heerlijke plek waar kinderen zich ontwikkelen in hun eigen tempo en op een natuurlijke manier ontdekken wat er allemaal groeit en bloeit. Sommige pedagogisch medewerkers hebben zelfs een speciale training gevolgd.

Bij Impuls vinden we het belangrijk dat ieder kind alle ruimte en aandacht krijgt om op eigen gelegenheid te spelen, te leren en te groeien. De natuur is daar ideaal voor. Jonge kinderen hebben automatisch een verbondenheid met de natuur en ze zijn van nature nieuwsgierigheid. Daar maken we gebruik van.

Natuur(lijke) materialen

Als we buitenspelen, prikkelen de pedagogisch medewerkers de kinderen om meer van de natuur te ontdekken en te gebruiken tijdens hun spel. Ook wordt de natuurbeleving door doelgerichte spelletjes en thema’s gestimuleerd.
Zowel voor buiten als binnen hebben wij materiaal aangeschaft om de natuur nog verder mee te kunnen onderzoeken;

  • Terrariumbakjes
  • Verzamelbakken
  • Loep
  • Vlinderhotel
  • Een regenton met water voor de planten
  • Leuke prentenboeken
  • Verschillende spelletjes
  • En natuurlijk beestjes

Verder werken we zoveel mogelijk met natuurlijke materialen.

Vies worden mag
Onze medewerkers zijn niet vies van wat modder en bij een regenbuitje gaan ze niet meteen naar binnen, maar trekken we gewoon een regenpak aan en spelen door.
Door de natuurbeleving kunnen de kinderen van alles ontdekken, ruiken, proeven en ze leren ook wat gevaarlijk is en wat niet. Kinderen leren ook dat een krop sla niet in zakje groeit, maar in de grond en dat je het kunt eten. Ze kunnen ook heel gefascineerd kijken naar een lieveheersbeestje dat langs een stam kruipt, zaadjes die ontkiemen of bloemen en planten die opkomen. Sommige kinderen graven tussen de struiken wormen op en laten die trots zien aan de medewerkers.

Trotse kinderen

Wij merken dat kinderen het heel leuk vinden, ze zijn trots op hun minituintje die zij elke keer weer trouw water geven of trots aan hun ouders laten zien als er weer een knop of bloem aan hun plant zit. De kikkervisjes hebben het heel fijn gehad bij de peuters en zijn als kikkers weer teruggezet in de sloot. Het vlechten van wilgentenen tussen het hek was voor de kinderen ook een ware beleving, takken die zo gebogen konden worden zonder te breken …

Benieuwd hoe we dit allemaal gedaan hebben?

Joke van Alten heeft ons enorm geholpen. Op haar blog legt ze uit hoe.

Uw kind ook naar De Groeituin?
Hodenpijlkade 4 1058 LX
020 669 10 42
kdv.groeituin@impuls.nl