Ook voor ervaren pedagogisch medewerkers blijven baby’s verbazen. Dit is een eerste bericht in een serie waarin we bijzondere momenten met u willen delen.

Als je goed kijkt en luistert naar baby’s, blijven ze verbazen. Ook de term emotioneel bijtanken verbaast u misschien. Het is een individueel en exclusief momentje tussen baby en pedagogisch medewerker. Daarna is de baby weer opgeladen om zich in de groepsdynamiek te storten. Deze momenten zijn voor de baby een moment van rust, gezelligheid, bevestiging en vertrouwelijkheid.

Hoe doen we dit op de groep?

De pedagogisch medewerkers zitten vaak op de grond tussen de kinderen. Zo zitten zij op ooghoogte van de kinderen en zien ze wat er gebeurt en wat de kinderen nodig hebben. Vaak komen kinderen dan vanzelf naar ze toe om te spelen, op schoot te zitten en soms even te knuffelen. Het verschilt per kind; de een zoekt alleen bevestiging, de ander wil een kus en verder spelen. Deze momenten duren soms kort en soms wat langer, bijvoorbeeld als er even geknuffeld moet worden. Dan heeft het kind het lijfelijke contact even wat langer nodig om bij te tanken. Elk kind neemt daar zijn eigen tijd en ruimte voor. Voor de pedagogisch medewerkers is het belangrijk dat zij deze behoeftes zien en herkennen. Dit doen ze door heel goed te kijken en luisteren.

Thuis emotioneel bijtanken

Onbewust zorgt u ongetwijfeld zelf ook voor bijtankmomenten, bijvoorbeeld tijdens de verzorging. Als ouder leer je wat je kind wil, wat het prettig vindt en wat het nodig heeft. En je kind leert zichzelf en jou als ouder kennen. Tijdens deze dagelijkse, intieme momenten ontstaat er een veilige hechting. Door het lichamelijk contact, alles te benoemen wat je aan het doen bent en door alle manieren van aanrakingen. Dit zijn de momenten waarop je baby emotioneel kan bijtanken.

Wanneer kan een kind emotioneel bijtanken?

Een kind zal alleen emotioneel bijtanken wanneer het zich veilig voelt en veilig gehecht is. Alleen dat zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de mensen die voor ze zorgen, zoals ouders en pedagogisch medewerkers. Dit zijn de mensen op wie ze terug kunnen vallen als ze gestrest zijn, verdriet of pijn hebben. Wanneer het kind veilig gehecht is, gaat het op ontdekkingsreis. Het weet dat het kan bijtanken als hij dat nodig heeft. Dit is de veilige basis die baby’s nodig hebben om zich te ontwikkelen. En wij kunnen ons blijven verbazen.

Kijk maar hoe deze vader zijn dochter verschoont