Ook voor ervaren pedagogisch medewerkers blijven baby’s verbazen. Dit is het tweede bericht in een serie waarin we bijzondere momenten met u willen delen.

Waarom baby’s bij ons vaak op de grond spelen? Dat vinden ze prettig, want dan kunnen ze overal naar toe rollen en zelf bepalen waarmee en met wie ze spelen. Op de grond zijn kinderen veel minder afhankelijk van volwassenen en dat levert minder stress op. We zien dat kinderen veel actiever zijn als zij op de grond spelen dan wanneer ze in een wipstoeltje zitten.

Wat doen wij op het kinderdagverblijf?

We werken volgens de inzichten van Emmi Pikler. Ongestoord bewegen en spelen is een van de speerpunten in haar filosofie. Daarom gebruiken wij grondboxen. In een grondbox hebben kinderen veel meer ruimte dan in een gewone box. Ze kunnen veilig en ongestoord rollen en spelen. Tussen de spijlen door hebben de kinderen zicht op de pedagogisch medewerkers en op de andere kinderen. Er is constant interactie met andere kinderen, zowel binnen als buiten de grondbox. Sinds we met grondboxen werken, hebben jonge kinderen veel meer contact met de oudere kinderen die buiten de grondbox spelen, omdat zij zich op dezelfde hoogte bevinden.

Harde ondergrond

Vanaf ongeveer vier maanden spelen we af en toe met de kinderen op de vloer. Door de harde ondergrond wordt de baby zich bewust van zijn eigen bewegingen. Zo voelt de baby bijvoorbeeld:

  • hoe hij zijn rug op de ondergrond beweegt;
  • dat hij met zijn benen trappelt die soms hard en soms zacht op de vloer terecht komen;
  • dat zijn bekken van de grond komt als hij zich met zijn voeten afzet;
  • en hoe zijn armen de vloer raken.

Op een harde ondergrond leert de baby zijn lichaam als het ware kennen. Dat gebeurt niet op een box kleed, omdat hij daarin wegzinkt en zijn eigen bewegingen moeilijk kan voelen. Deze ‘lichaamsgewaarwording’ is belangrijk voor zijn motorische ontwikkeling.

Kijk maar eens naar deze baby.

Wat kunt u thuis doen?

Thuis kunt u uw baby ook af en toe op een harde ondergrond leggen waar hij ongestoord kan spelen en bewegen. Zorg ervoor dat de ruimte rond uw baby veilig is en zich niet kan stoten tegen een tafelpoot als hij zich voor het eerst omrolt. Met wat speelgoed of een babygym zal uw baby zich heerlijk vermaken. Als uw baby nog niet zelf kan draaien, kunt u hem afwisselend op de buik en op de rug leggen. Als u uw baby op de buik legt, stimuleert u hem zijn hoofd omhoog te houden. Als baby’s op hun buik liggen, zie je vaak dat ze schoppen en slaan in de lucht. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de spierspanning. Het rollen van zijn buik naar zijn rug is belangrijk voor later om te leren zitten. Ga eens bij uw baby op het kleed liggen, dan ziet u de wereld vanuit zijn perspectief. Het zal u verbazen wat u allemaal ziet!

Verder lezen?

De rol van motoriek bij taalontwikkeling door Ora Oudgenoeg-Paz (HJK, mei 2014).

Verbazing gemist?

Baby’s blijven verbazen, deel 1