Al vanaf de geboorte proberen baby’s duidelijk te maken wat ze willen. Bijvoorbeeld door te huilen als het honger heeft, een schone luier wil of aandacht nodig heeft. Hier begint de taalontwikkeling al.

De taal van baby’s bestaat uit verschillende fases: eerst op verschillende manieren huilen, dan de klanken, het brabbelen en uiteindelijk de eerste woordjes. De eerste klanken zullen “ah”, “eh”, “oh” en “uh” zijn. Gaandeweg kunt u uw baby steeds beter begrijpen.

Als u reageert op de klanken, leert uw kind dat het zo ook aandacht kan trekken. Tijdens het brabbelen gaat uw kind de klinkers met de medeklinkers verbinden, waardoor hij mooie woordjes maakt als “dadada en mamamama”. Op een gegeven moment begrijpt uw baby het verband tussen zijn gedrag en uw reactie.

Kansen grijpen en creëren

Taal is heel belangrijk voor kinderen. Gesproken taal, maar ook uw gezichtsuitdrukking en de toon. Op het dagverblijf zijn we steeds bezig om kansen te grijpen en te creëren en zo de (taal)ontwikkeling van kinderen te volgen en te stimuleren. We kijken naar de signalen van het kind en sluiten hierop aan met spraak, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, stemgebruik, intonatie en gebaren. Op deze manier voeren we ‘gesprekjes’ met baby’s en als u goed kijkt, krijgt u ook echt antwoord.

Door deze gesprekjes te voeren krijgen we contact, leren we uw kind beter kennen, weten we wat hij nodig heeft en wat er bij hem speelt. Door taal te gebruiken, ontlokken we ook weer taal bij de kinderen. Ook liedjes zingen helpt de taalontwikkeling, zeker als u er ook gebaren bij maakt (komt een muisje aangelopen). Hetzelfde geldt voor versjes opzeggen en boekjes voorlezen.

Eigenlijk zijn we de hele dag met taal bezig. Ook tijdens alledaagse activiteiten zoals eten, verschonen en spelen. We vertellen steeds wat we doen, wat er gaat gebeuren en welke gevoelens/interesses we zien bij het kind (ik zie dat je naar de bal kijkt). Door dit benoemen en verwoorden geven we kinderen een veilig gevoel en vergroten we tegelijkertijd hun woordenschat.

In een jaar tijd gaat uw kind van klanken maken naar het reageren op zijn eigen naam, begrijpen van eenvoudige zinnetjes en soms al enkele woordjes zeggen als ‘papa’ of ‘mama’. Is dat niet verbazingwekkend?

Wist u dat …

  • uw baby uw stem al vanuit de baarmoeder herkent en dat uw baby dan beweegt op het ritme van uw spraak?
  • het belangrijk is om uw baby de tijd te geven om te reageren. Even wachten en u krijgt altijd reactie.
  • het beter is om echt te proberen begrijpen wat uw kind duidelijk wil maken en niet net te doen of u het snapt?
  • uw kind uw gezicht observeert, oogcontact maakt en vaak al sommige bewegingen van uw mond imiteert? Dat zijn de eerste stapjes naar het praten.
  • kinderen taal het best oppikken als u duidelijk en rustig praat?
  • het lidmaatschap van de OBA gratis is voor kinderen? Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd voor jonge kinderen en hun ouders. Neem eens een kijkje op hun website.

En zo gaat dat in de praktijk (2 min)

Begrijpt u deze tweeling? Zij begrijpen elkaar wel! (2 min)

Meer over voorlezen aan baby’s

Voorleestips voor baby’s

BoekStart

Verbazing gemist?

Baby’s blijven verbazen, vorig artikel