De smaakontwikkeling van je kind
“Mijn kind lust geen groenten. Het samen eten is altijd een strijd.” Herken je dat? Weet dat jij echt niet de enige ouder bent die hier tegenaan loopt.
Op onze kinderdagverblijven bieden we drie keer in de week een verse warme vegetarische lunch aan van Madaga. Twee keer is dat bijvoorbeeld pasta, couscous, of aardappelen met groenten. Één keer in de week eten we een verse maaltijdsoep. Kinderen eten vaak goed op de kinderopvang. Zien eten, doet eten tenslotte!
Hoe kun je hier thuis mee omgaan? We geven je aantal tips:
- Laat je kind helpen met het bereiden van de maaltijd. Bijvoorbeeld de broccoli wassen of de tafel dekken.
- Het kan helpen om eten een leuke, interessante naam te geven. ‘Groentenfrietjes’ klinkt toch veel lekkerder dan ‘boontjes?’
- Houd het tafelmoment kort. Een half uur aan tafel is bijvoorbeeld veel te lang voor het jonge kind. Een kwartiertje is lang genoeg.
- Weet dat kinderen 10 tot 15 keer iets moeten proeven voordat ze de nieuwe smaak leren te waarderen. Gewoon rustig nog een keer die nieuwe groente op tafel zetten dus.
- Lukt het echt niet tijdens het tafelmoment? Snijd dan eens groenten en rauwkost en geef dat gedurende de dag. Zo krijgt jouw kind alle vitaminen toch binnen.
- ‘Dwing’ je kind niet om iets te proeven of te moeten eten. Ze pakken het uiteindelijk vanzelf, maar iets ‘moeten’ werkt averechts.
- Soms spelen kinderen met het eten. Ook dat is niet erg en is een fase. Het is hun manier om eten te ontdekken.
En wist je dat de tafelschikking ook belangrijk is? Volgens onderzoek kun je beter je kind niet aan de kop van de tafel zetten, maar tegenover je. Dus een of beide ouders aan een kant van de tafel, je kind aan de andere kant. Veel succes en eet smakelijk!