Complimenten geven aan je kind: zo doe je dat

Februari mag dan wel bekend staan als de maand van de liefde, maar bij Impuls heeft maart een speciale betekenis: de maand van complimenten. Want het geven van complimenten is namelijk enorm belangrijk voor het zelfvertrouwen van kinderen. Maar hoe geef je nu eigenlijk een goed compliment aan je kind? De manier waarop je dit doet heeft namelijk een grote invloed op het resultaat. Daarom delen we in deze blog enkele handige tips.

Waarom zijn complimenten belangrijk?

Bij Impuls hanteren we een positieve manier van opvoeden. Dat betekent dat we bewust de nadruk leggen op wat kinderen goed doen, onder andere door middel van complimenten. Het geven van complimenten stimuleert het zelfvertrouwen, vergroot de motivatie, en zorgt voor een positief zelfbeeld.

Soorten complimenten

Complimenten kunnen verschillende vormen aannemen: procesgerichte en resultaatgerichte complimenten. Voorbeelden van resultaatgerichte complimenten zijn bijvoorbeeld:

  • ‘Wat een mooie tekening heb je gemaakt!’
  • ‘Super gedaan!’

Voorbeelden van procesgerichte complimenten zijn:

  • ‘Wat heb jij daar goed je best op gedaan!’
  • ‘Ik kan zien dat jij daar veel mee geoefend hebt!’

Focus op het proces, niet alleen op het resultaat

Wanneer een kind alleen maar complimenten krijgt over het eindresultaat, kan dat juist onzekerheid veroorzaken. Wat als het de volgende keer niet lukt? Door een kind te leren dat fouten maken niet erg is omdat we daarvan kunnen leren, geef je het juist meer zelfvertrouwen.

Wij vinden het belangrijk om kinderen vooral te prijzen voor hun pogingen, hun inspanningen, doorzettingsvermogen en concreet te benoemen wat er goed ging. In andere woorden, een compliment geven wanneer je ziet dat een kind zijn of haar best doet. Geef daarom niet alleen een algemeen compliment zoals ‘Goed zo!’, maar wees specifiek. En geef vooral procesgerichte complimenten, want daar leert je kind het meest van!

Lees ons pedagogisch beleid

Aan de slag met complimenten

Beleidsmedewerker Saskia deelt graag enkele leuke leestips over complimenten voor een positieve ontwikkeling:

Terug naar overzicht