Kinderparticipatie maakt de BSO nog leuker!

Als jullie voor mij kiezen, koop ik al het speelgoed dat jullie willen hebben!” In hun strijd om een plekje in de Kinderraad, beloofden sommige kandidaten tijdens hun verkiezingsspeech bij BSO Het Groeiparadijs gouden bergen. ‘Niet helemaal realistisch’, lacht pedagogisch medewerker Busra Akdag, die de Kinderraad ondersteunt en begeleidt, “maar wel ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de kandidaten waren.”

Met de introductie van de HIGH5 BSO, kwam ook de kinderraad tot leven bij de BSO van Impuls. Kinderparticipatie is een belangrijk onderdeel van HIGH5, en de kinderraad is één van de manieren waarop kinderen actief kunnen meebeslissen over de opvang. De kinderraad bestaat uit minimaal vier en maximaal zeven kinderen. Ze denken actief mee over het activiteitenprogramma, de inrichting, het dagritme en de ‘leefregels’ op de opvang.

Lees meer over de HIGH5 BSO

Super spannend

BSO Groeiparadijs in Bos en Lommer heeft vier groepen, waarvan twee met kinderen onder de zeven jaar. Die ‘kleintjes’ konden zich niet aanmelden als kandidaat voor de kinderraad, maar hun stem telde natuurlijk wel mee. Busra: “We hebben op de groepen met jongste kinderen uitgelegd wat de kinderraad allemaal doet en hoe zij zelf ook kunnen meedenken met wat er op de BSO gebeurt. Ook hebben we verteld hoe het stemmen in zijn werk gaat. Super spannend, natuurlijk!”

Speech op het plein

De twee groepen met oudere kinderen kregen uitleg over wat het inhoudt om in de kinderraad te zitten en hoe je je kunt aanmelden. Uiteindelijk waren er maar liefst 13 kinderen die zin hadden om actief te zijn in de kinderraad. Een week lang kon elke kandidaat met een heuse speech op het BSO-plein aan de andere kinderen vertellen waarom juist hij of zij een stem waard was. “In de week daarna kon iedereen stemmen: jonge en oudere kinderen én de juffen. Per groep hield één kind de namen van de stemmers bij en er was een heus stemhokje. De kleintjes werden geholpen met het stembiljet invullen, en konden natuurlijk zelf hun stem in de stembus deponeren.”

Belangrijke opdracht

Op 2 april waren alle stemmen geteld en maakte Busra de uitslag van de kinderraadsverkiezing feestelijk bekend op het Groeiparadijs. Besloten was om maar liefst acht nieuwe leden aan te stellen. “Twee van de gekozen kinderen zijn al 11 jaar, dus die zijn er na de zomer niet meer bij”, legt Busra uit. De eerste vergadering werd meteen belegd en Busra had meteen al een belangrijke opdracht voor de raad: het invullen van een volledige BSO-dag in de meivakantie. De raad brainstormde over mogelijke activiteiten, deed online onderzoek en kwam er volgens Busra achter dat er heel wat komt kijken bij de organisatie van bijvoorbeeld een leuk uitje voor de hele BSO.

Dit is jullie dag

“Een van de kinderen stelde voor om naar IJburg te gaan, daar is een leuke speeltuin. Prima, dan gaan we dat onderzoeken: hoe komen we daar, als we met OV gaan hoe komen we bij de bushalte, hoeveel kinderen gaan er mee, wat kost het, is het veilig, hoeveel begeleiders moeten mee? Waarop een kinderraadslid me aankeek en zei: maar dat regelt u toch allemaal? Ik lachte; nee jongens, dit is jullie dag, ik doe niets! Uiteindelijk zijn ze er prima uitgekomen, maar het was duidelijk dat de kinderen zich nooit eerder hadden gerealiseerd wat er allemaal komt kijken bij zo’n ‘simpele’ activiteit.”

Hun eigen stem

Als begeleider van de kinderraad is Busra aanwezig bij de vergaderingen. Ze kan vragen beantwoorden en uitleggen wat er van de raad wordt verwacht, maar heeft zelf geen stem. “Ik probeer het zoveel mogelijk aan henzelf over te laten, ik neem niet de leiding. Het idee van de kinderraad is juist dat de kinderen op de BSO hun eigen stem kunnen laten horen, dus dat wil ik niet beïnvloeden met mijn volwassen ideeën over wat er goed of leuk is.”

We doen het samen

Busra heeft er alle vertrouwen in dat deze enthousiaste groep een mooie bijdrage zal leveren aan het plezier op de BSO. “Ik vind het heel belangrijk dat er een Kinderraad is en het voegt ook écht iets toe. Kinderen denken anders dan wij volwassenen, dat is heel verfrissend. Ik denk ook dat kinderparticipatie ertoe bijdraagt dat de kinderen ons minder zien als ‘juffen’. Dat ze het gevoel hebben dat ze met ons overal over kunnen praten en dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor een leuke en veilige BSO. Daar speelt de kinderraad een belangrijke rol in. We doen het samen, deze plek maken we samen tot een echt BSO-paradijsje.”

Lees meer over de BSO van Impuls

Terug naar overzicht