Hoe herken je het huiltje van je baby?

Hoe herken je het huiltje van je baby?

Een baby en huilen staan bijna gelijk aan elkaar. Ze huilen allemaal wel eens. Niet alle baby’s huilen even vaak en even veel. Maar bijna iedere baby heeft wel eens een periode waarin hij veel huilt. Dat wil nog niet zeggen dat het een huilbaby is. Je spreekt van een huilbaby als een baby meer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen per week, tenminste 3 weken achter elkaar huilt.

Wat is ‘normaal’? Ieder kind is anders, maar toch is er in zijn algemeenheid wel iets te zeggen over de hoeveelheid huilen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s in de eerste twee weken ongeveer twee uur per dag huilen. De weken daarna iets meer. Het hoogtepunt bereiken ze als ze zo’n zes weken oud zijn: dan zetten ze het ongeveer twee en een half uur per dag op een brullen. Daarna vermindert dit. Als ze twaalf weken oud zijn, huilen ze gemiddeld ongeveer een uur en twintig minuten per dag.

Als de baby huilt, moet je altijd reageren. Een belangrijk middel daarbij is je sensitief-responsieve houding, het doel daarvan is dat het kind zich emotioneel veilig voelt. Bij sensitiviteit gaat het erom dat je de signalen van het kind opmerkt en er de juiste betekenis aan geeft (gevoel achter het gedrag zien). Bij responsiviteit gaat het erom dat je op een positieve en ondersteunende manier reageert op de signalen, behoeften en intenties van het kind.

Tips: Hoe reageer je sensitief en responsief op stress en bovenmatig huilen?

  • Probeer stress en huilen vóór te zijn door goed naar de signalen van een baby te kijken. Benoem waar de baby naar kijkt.
  • Zorg voor een rustige omgeving voor de jonge baby(rustige inrichting, niet te veel lawaai, niet te veel in- en uitgeloop, geen fel licht).
  • Zorg voor continuïteit en regelmaat (vaste volgorde van handelen) met goede overgangsmomenten. Baby’s die veel huilen blijken baat te hebben bij de ‘ouderwetse’ rust- en regelmaat-methode. Ze zien nog weinig, maar horen veel. Alle indrukken komen heftig binnen, want het is allemaal nieuw. Vaste rituelen op vaste tijdstippen geven een baby houvast: hij herkent wat er gaat komen.
  • Geef regelmatig individuele aandacht.
  • Maak veel lichamelijk contact met de baby, je hoeft de baby niet steeds op schoot te nemen (mag natuurlijk wel meer dan ’normaal’), als de baby op de grond of in een wippertje ligt (laat de baby niet te lang in een wippertje!), raak dan regelmatig even zijn armpje of voetje aan. Doe dit zorgvuldig. Baby’s die veel huilen kunnen erg gevoelig voor lichaamscontact zijn.
  • Zorg voor voldoende slaap. Wees alert op signalen dat de baby moe is: hij kijkt steeds vaker weg, is niet meer gefocust, maakt bepaalde geluidjes, wrijft in de ogen, gaapt, heeft rode wangen, wordt bleek, jengelt, wordt drukker, breekt oogcontact af of kijkt weg. Als je dit moment kunt zien aankomen, kun je de baby op tijd naar bed brengen en voorkomen dat het gaat huilen en overstuur raakt. Zo doorbreek je de vicieuze cirkel van huilen van vermoeidheid en moe zijn van het huilen.

Verschillende soorten huilen

Baby’s hebben verschillende manieren van huilen. Naarmate je de baby leert kennen, weet je vaak ook de reden waarom hij huilt. Er blijken overeenkomsten te zijn tussen baby’s in hun manier van huilen en de reden daarvoor. Als je de verschillende soorten huilen herkent, kun je ook inschatten hoe je om kunt gaan met het huilen van de baby.

  • Neh; Dit is het huiltje dat aangeeft dat de baby honger De tong beweegt daarbij van boven naar beneden en het geluid kan lang aanhouden. Als de baby een geluid maakt dat klinkt als ‘neh’ of ‘nah’, weet je dat het etenstijd is.
  • Owh/Auw; Met dit huiltje wil de baby duidelijk maken dat het moe Het geluid is vergelijkbaar met het geluid als je hardop gaapt. De baby’s mond krijgt tijdens deze ‘gaap’ een ovale vorm. Vaak zie je dan ook dat ze met de vuistjes in de oogjes wrijven. Het is vaak een zeurderig geluid.
  • Eairh; Als je dit hoort heeft de baby last van darmkrampjes. Het is een dringend, persend geluid. Het geluid kan wat lastiger te herkennen zijn, maar gaat meestal gepaard met een ‘moeilijk kijkend’ gezicht en gebalde vuistjes. Daarnaast trekt de baby vaak zijn benen omhoog. Je kunt voor verlichting zorgen door met de klok mee te wrijven over het buikje.
  • Heh; Om dit geluid te onderscheiden, let je op de ‘H’ klank die met de adem wordt uitgesproken, net als het woord hijgen. De baby voelt zich oncomfortabel. In de meeste gevallen zal het om een vieze luier gaan, maar het oncomfortabele gevoel kan ook veroorzaakt worden door iets anders. Heeft de baby het koud of juist te warm? Ligt hij in een ongemakkelijke houding?
  • Eh; Dit betekent dat er een boertje dwars zit. Het is een vrij korte klank waarvan het geluid sterk lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’, luister daarom goed naar de beginklank. Help de baby met boeren. Houd de baby tegen je borstkas terwijl jij rechtop staat of zit en wrijf zachtjes op zijn rug. Burp!
Terug naar overzicht