Marlie de Wijs en Romy Oujjit Pasewark op opening ToekomstLAB

Opening van het ToekomstLAB

In een inspirerende samenwerking tussen OBS de Toekomst, als onderdeel van Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT), en Impuls Kinderopvang, hebben Marlie de Wijs en Romy Oujjit Pasewark met trots Het ToekomstLAB gepresenteerd. Dit unieke initiatief biedt een verrijkende omgeving waar kinderen niet alleen hun creativiteit ontplooien, maar ook hun verborgen talenten ontdekken, met als doel bij te dragen aan een betere toekomst.

Het ToekomstLAB

Het ToekomstLAB biedt een veilige ontmoetingsplek voor kinderen van 4 t/m 13 jaar in Amsterdam Nieuw-West, waar ze zonder oordeel de ruimte hebben om te ontwikkelen. De focus ligt op het leren en experimenteren met de thema’s gelijkheid, gezondheid en duurzaamheid, met als doel bij te dragen aan een betere wereld en in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het is een plek waar kinderen, ongeacht hun achtergrond en interesses, kansen en vertrouwen opdoen. Het ToekomstLAB werkt samen met scholen en de buitenschoolse opvang (BSO) om zowel tijdens als na schooltijd een aanvullend programma aan te bieden voor kinderen in de wijk. Door lokale samenwerkingen en ontmoetingen streeft het ToekomstLAB ernaar om de buurt een nog mooiere plek te maken.

kunstwerk van kind over sustainable development goal kwaliteitsonderwijsKunst Met de Letter K

Sinds september 2023 hebben wekelijks meer dan 150 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar het ToekomstLAB bezocht onder schooltijd. Het eerste programma, met als thema “Kunst met de letter K”, werd georganiseerd door Kim Verhagen in samenwerking met kunstenaars en experts. De nieuwsgierigheid, creativiteit en verbondenheid van de kinderen bleken de sleutel te zijn tot een betere toekomst. Actief deelnemen aan workshops en activiteiten heeft de kinderen laten ervaren dat ze impact kunnen hebben op hun omgeving en daarmee op hun eigen toekomst.

Feestelijke Afsluiting van het Eerste Programma

Op maandag 20 november vierden de kinderen samen met ouders, verzorgers en inspirerende gastsprekers de afronding van het succesvolle eerste programma. Victorine Pasman bracht met haar muzikale performance (zang: Hedwig van Leuven) en indrukwekkende jurk, die de 17 werelddoelen symboliseerde, een traan van ontroering op de wang van de bezoekers.

Inspirerende Gastlessen en Werelddoelen

Tijdens schooltijd inspireerde SDG Nederland de kinderen met een gastles over de werelddoelen, in samenwerking met Sandra Pellegrom van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Nationale SDG Coördinator) en Anne Schmidt van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Senior Beleidsmedewerker Duurzaamheid in het Onderwijs). De gastsprekers deelden hun inzichten met de meer dan 70 bezoekers over de meerwaarde van Het ToekomstLAB.

Kleurrijke Kunstwerken en Nieuwe Inzichtenkunstwerken van kinderen op de opening van het toekomstlab

De kinderen deelden hun nieuwe inzichten over hoe zij kunnen bijdragen aan een betere wereld in lijn met de 17 werelddoelen. Zowel vanaf het podium als met hun zelfgecreëerde kinderkunstexpositie, waar meer dan 150 kunstwerken de muren van het ToekomstLAB sieren, tonen ze creatieve oplossingen voor wereldse uitdagingen.

In de woorden van een van de initiatiefnemers: “Wat een bijzonder moment is dit, want vandaag vieren we de start van een droom die werkelijkheid wordt. Een plek waar alle kinderen en ouders welkom zijn, waar nieuwsgierigheid de leidraad is en waar talenten bloeien. Een plek die een bijdrage levert aan een betere wereld omdat alles wat wij doen in lijn is met de 17 werelddoelen.”

Het succes van het eerste programma, met de nieuwe inzichten, samenwerkingen en oplossingen, creëert veel enthousiasme voor de officiële opening van Het ToekomstLAB in 2024.

Wil je meer weten over – of bijdragen aan – de positieve impact van Het ToekomstLAB? Neem dan vrijblijvend contact op via info@hettoekomstlab.nl.

Marlie de Wijs en Romy Oujjit Pasewark op opening ToekomstLAB

Terug naar overzicht