Impuls voorschool voor peuters

Beste voorbereiding op de basisschool

Voor peuters (2 tot 4 jaar) is de voorschool de beste voorbereiding op het basisonderwijs. In Amsterdam is Impuls de grootste aanbieder in voorscholen met een rijke ervaring (sinds 1872) op het gebied van voorschoolse educatie.

Impuls voorschool speelt in op de behoeften van de nieuwsgierig peuters. Ze leren door te spelen. Dit is voor hen de meest natuurlijke en de leukste manier om te leren. Er is een ruim aanbod met uitdagende activiteiten die peuters alle ruimte biedt zichzelf te ontwikkelen. De voorschool werkt met kleine groepen met maximaal 16 kinderen met extra aandacht op hun ontwikkeling. We bereiden hen voor op een goede start op de basisschool.

Voorschool, peuterspeelzaal of vroegschool?

Deze benamingen roepen soms verwarring op. De voorschool is een programma uit de kinderopvang voor peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Deze groep jonge kinderen zijn nog niet leerplichtig. Voorschoolse activiteiten worden aangeboden via de kinderopvang. Je kunt de voorschool vergelijken met wat vroeger de naam peuterspeelzaal meekreeg.

De vroegschool is bedoeld ter ondersteuning van kleuters in groep 1 en 2 en worden
aangeboden met een programma vanuit het basisonderwijs.

Een schat aan kennis en ervaring

Jouw kind krijgt hier een schat aan kennis en ervaring mee onder deskundige begeleiding. Het programma van de voorschool wordt begeleid door pedagogische medewerkers. Zij helpen je kind te ondersteunen op het vlak van:

  • taal
  • rekenen
  • beweging
  • de relatie met anderen

Op het gebied van taalontwikkeling kun je bijvoorbeeld denken aan samen een liedje aanleren en zingen, voorlezen en het bekijken van prentenboeken of het versieren van letters en woorden.

Rekenen wordt leuk als je cijfers herkent en kunt benoemen. Of de verhouding kunt zien tussen groot en klein, langer of korter.

Het zelfvertrouwen neemt toe als je lekker kunt bewegen. Dat geldt niet alleen voor buiten spelen, rennen, fietsen of dansen. Het zijn ook de kleine bewegingen als tekenen of verven die ertoe doen. Het geeft je peuter vertrouwen voor het nemen van een volgende stap.

Een dagritme, duidelijke regels en dingen zelf mogen doen geven een veilig gevoel en de stimulans naar zelfredzaamheid. En in de groep leert je peuter met anderen om te gaan.

De voorschool maakt je rijker. Het gevoel van eigenwaarde en ‘erbij te horen’, is een belangrijke en waardevolle voorbereiding op het basisonderwijs. Na de voorschool begint je peuter met zelfvertrouwen aan het basisonderwijs!

Het leerprogramma bij Impuls Voorschool

We werken met verschillende programma’s die aansluiten op het programma van de basisschool. Bij vrijwel alle leerprogramma’s worden de ontwikkelingen van peuters gestimuleerd met specifieke aandacht voor taalontwikkeling.

Het actief leren staat hier centraal: ontdekken, leren en verbreden en/of verdiepen van alles wat je leert. We bieden kinderen een uitdagende leeromgeving en werken met een vast dagritme. Op de basisschool wordt dit voor hen herkenbaar en maakt de overgang kleiner. Activiteiten in de groep en individuele activiteiten wisselen we af. Dat is voor jonge kinderen een fijne ervaring. Voor de pedagogisch medewerker geeft dat de gelegenheid om goed te kijken naar vooruitgang. Het voor- en vroegschoolse educatie programma (VVE) stemmen we af op jouw kind.

Onze pedagogische medewerkers zijn opgeleid om het programma op de juiste manier aan te bieden en de voortgang van kinderen te volgen. In de samenwerking met ouders maken we stappen om jouw kind zo goed mogelijk te begeleiden.

De voorschool of het kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf geven we ruimte aan de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar. Net als bij de voorschool werken we met een pedagogisch werkplan om jouw kind de beste start te bieden.

Het grote verschil tussen de voorschool en het kinderdagverblijf is het aantal uren dat je kind door ons wordt opgevangen. Werkende ouders maken vaker gebruik van hele dagopvang die door het kinderdagverblijf aangeboden wordt. Ouders die niet werken kunnen gebruikmaken van opvang via de voorschool. Deze werkt met dagdelen en is bekender onder de naam peuterspeelzaal. Een voor- en vroegschools educatie programma wordt zowel bij de voorschool als het kinderdagverblijf aangeboden.

Vanaf 2 jaar al naar ‘school’

Voor het wel of niet aanmelden van je kind voor een peuterspeelzaal of voorschool bestaan verschillende meningen. Sommige ouders vinden dat te vroeg en zullen hiervoor de nadelen benoemen. Toch heeft het starten op 2-jarige leeftijd veel voordelen. Voor het gemak noemen we er een paar:

  • Er wordt veel gesproken en voorgelezen. Daardoor ontwikkelt taalbegrip en taalgebruik veel sneller.
  • Samen leren, spelen en op je beurt wachten. Jouw kind leert al vroeg om te gaan met anderen.
  • Afscheid nemen is niet fijn. Door de regelmatige omgang met anderen leert je peuter dat een andere omgeving ook veilig kan zijn.
  • We stimuleren zindelijkheid en dat is fijn tegen de tijd dat je kind naar de basisschool gaat.
  • Samen met je leeftijdsgenootjes rennen, fietsen of in de zandbak. Stuk voor stuk ervaringen die straks op de basisschool al vertrouwd zijn.

Voorscholen in Amsterdam-Noord en Amsterdam-West

In Amsterdam-Noord en Amsterdam-West zijn we altijd in de buurt. Je peuter is 40 weken per jaar bij ons welkom om te spelen en te leren. Bij de voorschool zorgen we naast extra voor taal of beweging, ook voor de basisbehoeften. Bij je aanmelding kun je ervan uitgaan dat je kind door ons verzorgd wordt. Eten en drinken hoort daarbij. Het programma bestaat uit 4 dagdelen van 4 uur. De openingsdagen hangen af van de kinderopvanglocatie. Vind jouw dichtstbijzijnde locatie hier.

De kosten van de voorschool zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wil je alvast een proefberekening maken? Je kunt je maandelijkse kosten uitrekenen met onze rekentool.

Heb je behoefte aan advies of hulp nodig bij het maken van de berekening, de aanvraag voor gemeente- of kinderopvangtoeslag of de voorschool die het beste bij jou past? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Tip: neem bij je bezoek je stadspas mee; dat maakt de inschrijving gemakkelijker.

Pedagogisch beleid

In het pedagogisch beleid beschrijven we onze visie over de omgang met kinderen beschreven. Het beleid geeft vorm aan de manier waarop we werken. We sluiten niet alleen aan bij de basisbehoeften van jouw kind, maar ook op het pedagogische vlak.

Het beleid vormt de basis voor hoe wij dagelijks zorgen voor kinderen die volop in ontwikkeling zijn.

We werken nauw samen met ouders om de basis te leggen voor de beste start. Wil je meer weten over het pedagogisch beleid en hoe wij werken? Op deze pagina lees je alles hierover.

Rondleiding op de voorschool

Wil je de dagelijkse praktijk ervaren op de voorschool? Maak dan een afspraak voor een rondleiding. Dan krijg je meteen een goed beeld van de locatie, de medewerkers en het programma dat wij bieden. Maak een afspraak.

Als je na het lezen van de informatie nog vragen hebt, kun je de antwoorden ook vinden bij de veelgestelde vragen.