Denkt u er wel eens over na wat u allemaal doet als u iets te eten in uw mond stopt? Waarschijnlijk niet, want u heeft het als baby al heel vroeg geleerd: het eten zien, pakken met uw hand, naar uw mond brengen, kauwen en slikken. Knap eigenlijk dat baby’s dat na een paar maanden al voor elkaar krijgen.

Ik heb honger

Is uw baby onrustig? Sabbelt het op zijn handjes of maakt het smakgeluidjes? Dan wil uw baby waarschijnlijk graag gevoed worden. Als het te lang duurt, gaat hij huilen.
Uw baby stopt ook weer vanzelf als hij geen honger meer heeft. Hij heeft namelijk een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Meestal laat hij dan de speen of tepel los, er kan melk uit zijn mondje lopen of hij draait zijn hoofdje weg. Oudere baby’s kunnen de fles ook met hun handjes wegslaan. Het is belangrijk om altijd goed naar uw baby te kijken en te luisteren, want ieder kind is anders.
Het consultatiebureau geeft voedingsrichtlijnen, maar ieder kind is anders. Ook wat betreft hoeveelheden. Als uw kind goed groeit, ongeveer zes natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt het voldoende voeding. Ga bij twijfel voor advies naar het consultatiebureau.

Van vloeibaar naar vast

Als uw baby ouder wordt, krijgt hij behoefte aan vaste voeding zoals een fruit- of groentehapje. Het gaat dan nog niet om de hoeveelheid. Het belangrijkste is dat uw kind verschillende smaken leert kennen. Op het dagverblijf starten we dan, in overleg met de ouders, met zachte smaken (bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, banaan, appel). Iedere dag een paar fijn geprakte lepeltjes is genoeg. We geven een paar dagen achter elkaar hetzelfde, zodat het kind langzaam kan wennen aan de smaak.

Knoeien is groeien

Bij de eerste hapjes gaat uw kind ontdekken en onderzoeken. Bijvoorbeeld door het eten met zijn handen te betasten en het uit te smeren. Zo leert hij de producten kennen en hoe het aanvoelt. Dit zal hij de komende tijd steeds vaker doen tot hij de producten (her)kent. Laat uw kind lekker ´knoeien´.
Zo krijgt uw kind steeds meer belangstelling voor het zelf leren eten en begint het te grijpen naar de lepel die u naar zijn mond brengt. Eigenlijk is dit het begin van het zelf leren eten met een lepel. Daarna zijn het stukjes brood die hij met de handjes eet. In een later stadium leert uw kind eten met bestek.

Tips

  • Zorg dat uw kind het voedsel makkelijk kan oppakken, vasthouden en kauwen; soepstengels, gesneden fruit of groente, rijpe bananen, meloen, brood, gekookte pasta, gekookte wortels en aardappels zijn heel geschikt.
  • Blijf er bij als uw kind eet. Kinderen zijn geneigd meer in hun mond te doen dan dat ze kunnen kauwen.
  • Door het aanbieden van maaltijden in vaste vorm, heeft uw kind meer aandacht voor de textuur van voeding, bij puree gaat dat verloren.
  • Als kinderen niet gevoerd worden, maar zelf kunnen bepalen wat en hoeveel ze eten, kunnen ze beter stoppen met eten als ze vol zitten.
  • Meer tips.

Kijk deze baby eens smullen.

Verder lezen?

Verbazing gemist?

Baby’s blijven verbazen, vorig artikel